Setelah pencen bolasepak dan sukan olahraga ini dan terlibat dalam sukan Berbasikal ini tidak hairan jika pengayuh dan penganjur-pengajur selalu meletakkan pisang selain air. setelah terdengar sembang-sembang pengayuh baru yang bertanyakan 'pasai apa pisang di bekalkan' . Telah lama tergerak hati saya untuk mencatatkannya dan kongsi bersama kepada mereka yang tak tahu. Peranan pisang dalam semua sukan kerana pembakaran kelori yang cepat dan tinggi,( mengurangkan keletihan dan mengembalikan tenaga yang hilang ). Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia selain dari itu ia juga berperanan dalam kesihatan tubuh badan yang lain seperti di bawah :-
Pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.
Tekanan:Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.
Premenstrual Syndrome (PMS) – untuk kaum wanita, makanlah pisang kerana kandungan vitamin B6, menstabilkan dan mampu meneutralkan paras kandungan glucose dalam darah di mana ianya boleh memberi kesan kepada mood anda
Anemia: Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.
Tekanan Darah Tinggi: Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.
Kuasa Minda: Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).
Penghadaman:Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.
Penghadaman:Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.
Keletihan:Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.
Panas Jantung:Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.
Demam Pagi:Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.
Gigitan Nyamuk:Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.
Saraf:Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.
Obesiti dan Tekanan Kerja: Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.
Ulser:Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.
Kawalan Suhu:Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).
Seasonal Affective Disorder (SAD):Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.
Ketagihan Rokok & Tembakau:Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.
Stres:Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.
Strok:Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!
Lain-lain Penyakit Kulit:Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.
Menurut pakar pemakanan, pisang mengandungi banyak khasiat, antaranya ialah kalsium, lemak, mineral, vitamin, karbohidrat dan protein. Dengan semua khasiat inilah pisang banyak memberi manfaat kepada kesihatan dan juga kecantikan.
Secara umum, khasiat yang terkandung di dalam setiap buah pisang matang adalah seperti berikut, kalori 99 kalori, protein 1.2 gram, lemak 0.2 gram, karbohidrat 25.8 mg, serat 0.7 gram, kalsium 8 mg, fosforus 28 mg, besi 0.5 mg, vitamin B 0.08 mg, vitamin C 3 mg dan air 72 gram. Untuk mendapatkan manfaatnya, pilihlah pisang yang sudah matang yang kulitnya hijau kekuning-kuningan. Pisang matang lebih mudah dicerna kerana gula buah boleh diubah menjadi glukosa semulajadi dan ia lebih cepat menyerap ke dalam peredaran darah.
Secara umum, khasiat yang terkandung di dalam setiap buah pisang matang adalah seperti berikut, kalori 99 kalori, protein 1.2 gram, lemak 0.2 gram, karbohidrat 25.8 mg, serat 0.7 gram, kalsium 8 mg, fosforus 28 mg, besi 0.5 mg, vitamin B 0.08 mg, vitamin C 3 mg dan air 72 gram. Untuk mendapatkan manfaatnya, pilihlah pisang yang sudah matang yang kulitnya hijau kekuning-kuningan. Pisang matang lebih mudah dicerna kerana gula buah boleh diubah menjadi glukosa semulajadi dan ia lebih cepat menyerap ke dalam peredaran darah.
Nota: Oleh kerana monyet-monyet suka makan pisang....lihat sahaja monyet yang sentiasa ceria dan nampak sihat ( mana kita tahu dia sakit ketidak...) ... bukan itu sahaja ....... manusia yang lihat dia pun boleh ceria dan tersenyum. Telalu banyak hasiat pisang...... tapi ingat jangan salah guna pisang......
Tips: Elak makan goreng pisang sebelum kayuh kerana ia berminyak ( termasuk semua jenis makanan bergoreng)
Cintailah Buah Buahan Tempatan
Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk.
Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment